Kan jeg sole meg når jeg er gravid?

Soling under graviditet er ikke noe problem. Her gjelder også samme regel som før: Solarium og sol ute har samme virkning.

En kan oppleve at fosteret blir urolig under soling. Det kommer av at sollyset gjør at det blir lysere inne i magen, og babyen beveger seg derfor mer. Dette kan man dempe ved at man legger et håndkle over magen. Man skal allikevel være oppmerksom på at det under graviditet ikke bør være for varmt under solingen. Bruk derfor viften godt.

Det er også økt risiko for å få brune pigmentflekker i huden under graviditet. Disse oppstår oftest i ansiktet. Noen ganger forsvinner disse raskt etter fødselen, men i andre tilfeller kan disse følge deg hver gang du blir brun. I de fleste tilfellene forsvinner disse når huden blir blek igjen og kommer ikke tilbake ved senere soling. Disse flekkene kommer ikke plutselig, men utvikles sakte så det kan være lurt å være på utkikk etter disse og stanse solingen hvis du føler at det kommer skjemmende flekker.

Når man er gravid har man ekstra stort behov for vitamin D3 som skapes av solstrålene. Vitamin D3 er helt nødvendig for at kroppen skal oppta kalsium. Så litt sol under svangerskapet kan være bra for både deg og fosteret...