Er det viktig å sole seg i solarium før en sydentur?

Ja, det er det. Det er litt missvisende informasjon ute og går på dette området. Grunnen til det, er at blant "gamle" soler, blant annet de fleste solarium med firkantede ansiktspærer( finnes også i bruk enkelte steder i dag) har solrør som bare inneholder UVA stråler. De fleste husker den brunfargen disse rørene gav, gul/grå farve som ble kalt "typisk solariumsbrun". UVA stråler bruner som tidligere forklart bare eksisterende pigmenter og kan gi falsk trygghet i form av en viss brunfarge, men gir ingen oppherding, som er viktig før sydenturen.

Oppherding skjer bare med UVB påvirkning, når det dannes nye pigmenter. For å herde deg opp er det viktig å øke soletiden jevnt ( ca 10% økning per soling). Du tåler da etterhvert mer og mer sol uten å bli solbrent. Dette er selvfølgelig spesielt viktig for personer med tander hud.

Soler man seg f. eks 6*20 minutter før en sydentur, så har de fleste fått fin farge, men man tåler ikke timevis på stranden for det. Derfor er det alltid lurt å ha solfaktorkremen med seg i baggasjen i tillegg.